
Historie: Kampprogram fra Molde – Rayo Vallecano i 2000
I dag reiser Molde til Spania for nok et treningsopphold, og da tenkte jeg det kunne passe å legge ut et kampprogram fra da Molde møtte spanske Rayo Vallecano i UEFA-cupens første runde i 2000. Nederst i innlegget her har jeg skrevet inn artiklene, slik at de er lettere å lese. God fornøyelse.
Målet er klart
Så er det duket for nok en kveld med europacup-fotball i Molde. Siden 1995/96-sesongen er dette – om jeg ikke husker feil- femte gang MFK deltar i en av de europeiske turneringene. Og vårt mål har vært å kunne delta i dette turneringsspillet hvert år. At vi har nådd målet, er noe vi skal si oss fornøyde med.
For MFK er det mange grunner til at europacupen er viktig å delta i. Først og fremst har det stor betydning sportslig at våre beste spillere kan teste sine kvaliteter mot dyktige utenlandske motstandere. For oss som er knyttet til andre sider av MFKs virksomhet, representerer også deltakelse i europacupen(e) utfordringer, i tillegg til nytten det har å utveksle erfaringer med utenlandske lederkolleger.
Ellers blir kveldens kamp mot Rayo Vallecano litt spesiell for to av våre tidligere spillere, Jan Berg og Flaco. Begge har jo tjenestegjort for Rayo Vallecano. For dem blir det nok litt rart å benke seg på Stadion, skulle jeg tro. La det også være nevnt at våre juniorer møtte Rayo Vallecanos juniorer i en turnering i sommer. Den kampen (semifinalen) tapte vi 1-2, men noen reprise skal vi ikke oppleve denne torsdagen …
De siste sesongene har vårt A-lag vært blant Norges beste. I både cup og serie, samt i Champions League, har vi levert innsatser det står respekt av. Selv om høydepunktene har vært mange de siste sesongene, står Champions League-seieren over Olympiakos hjemme på Molde Stadion som et av de virkelige store øyeblikkene for meg.
Det er ingen grunn til å stå med «lua i handa», uansett hvilket lag som kommer på besøk. Vi kan matche de fleste lagene på hjemmebane! Når status er gjort opp etter våre to kamper mot Rayo Vallecano, både håper og tror jeg at det er MFK som har gått videre.
Våre spanske gjester og et forhåpentlig stort antall fotballvenner, ønskes hjertelig velkommen til en trivelig kveld på Molde Stadion. Våre forventninger er store; måtte de bare bli innfridd etter 2×45 minutter med feiende flott fotball.
Einar Sekkeseter,
styreleder, Molde Fotballklubb
Erik Brakstad:
Rayo Vallecano god til å forsvare seg
Et lag som ferdighetsmessig ikke ligger på samme høye nivå som Real Madrid. Men kveldens motstander i UEFA-cupens l. runde består av hardt arbeidende spillere med teknikk på et høyt plan og god kollektiv forståelse.
MFK-trener Erik Brakstad har en lang «luftetur» bak seg før hjemmeoppgjøret mot Madrid-laget Rayo Vallecano. Brakstad så laget i generalprøven mot nyopprykkede Las Palmas på spanske Gran Canaria 1. september. Med avreise kl. 07 fra Molde, ankomst kl. 17, kamp kl. 21 og avreise neste dag i Il-tida ble det et hektisk møte med den populære ferieøya utenfor Afrika-kysten. Rayo Vallecano tapte 2-1 i en god kamp.
– Det var en slitsom tur. Men jeg håper den var verdt strevet, smiler Brakstad. Sist helg var hans assistenttrener Morten Kristiansen også i Spania for å se Rayo Vallecanos serieåpning borte mot Villa real. MFKs motstander vant lett 5-1.
– De stilte med sitt aller beste lag i Las Palmas, kanskje bortsett fra keeperen og brukte en tih,ærmet 4.-4-2 formasjon. 2-1 var et greit resultat, luener MFK-treneren, som hadde fått nyttig input før avreisen av tidligere Rayo Vallecano-spiller Flaco.
Brakstad fikk se en spansk motstander med vekt på høy ballbesittelse, og med det var også laget lite gjennombruddshissig. Foruten spanjoler, har laget tyske og brasilianske klassespillere. Mest imponert ble Brakstad av 10-eren Luis.
– Spillerne var flinke til å holde ballen i laget, og skapte også gode overganger, selv om de ikke brukte dem slik vi ville utnyttet overgangene.
Brakstad mener Rayo Vallecano forsvarer seg mer som et lag enn mange andre spanske lag, med god defensiv organisering og aggressivt press mot ballfører. Laget jobbet også godt samlet.
MFKs trener har et ambivalent forhold til det å ha hjemmebane først. Det kan være gunstig å ha et positivt hjemmeresultat å spille på under bortekampen, mener Brakstad, og viser til hvordan det gikk mot Real Mallorca i fjor og Helsingborgs avansement til Mesterligaen nylig.
– Vi kommer ikke til å spille annerledes enn vanlig. På hjemmebane må vi forsøke å styre kampen og bruke våre ferdigheter best mulig. Den spanske serien har akkurat startet. Det kan være en fordel å møte Rayo Vallecano i starten på deres sesong.
Brakstad syntes hans eget lag har vist en flott framgang de siste fire ukene, med mange spillere som nærmer seg formtoppen. Dette styrker selvtilliten tillaget. 5-1 over VIF søndag svekket neppe troen på seier i dag. I tillegg tror Brakstad at Petter Rudi blir en stadig mer sentral spiller utover høsten.
– Han er en styrke for laget både på og utenfor hanen, mener Brakstad
Da Molde møtte Real Madrid i fjor høst ledet Rayo Vallecano den spanske toppserien, men laget falt av mot slutten. Nå leder Rayo Vallecano på nytt …
«Glemmer ikke tida som proff»
Flaco, ja, det er ved det navnet vi kjenner han, spanjolen som kom til Molde sammen med Jan Berg fra Rayo Vallecano og Madrid i 1992.
Det gikk ikke lang tid før El Flaco («Den tynne») var fast på MFKs A-lag. Her spilte han til og med 1996-sesongen. Deretter ble det Træff (spiller og trener) inntil Dahle ble hans arbeidsgiver. Flaco er fortsatt bosatt i Molde, selv om han arbeider i Kristiansund. 34-åringen fikk avbrutt karrieren som spiller alt for tidlig. Et kranglete høyre kne, som er operert tre ganger, umuliggjorde aktiv fotball.
Flacos egentlige navn er Jose Maria Avizanda Glaria. Da han var proff i hjemlandet var han kjent som kun GLARIA. Men han har aldri protestert mot bruken av Flaco-navnet; både mester¬trener Louis Cesar Menotti og Johan Cruijff ble kalt det Smn111e …
Flaco ble født i nord-spanske Pamplona, men flyttet tidlig til Madrid. For ham som for alle andre spanske ungdommer var det fotball det dreide seg om under oppveksten – døgnet rundt.
– Spilte for flere småklubber i Madrid. Som 19- åring fikk jeg tilbud om å bli proff i Rayo Vallecano. Jeg slo til på tilbudet, og angret aldri på det. Spilte i Rayo til jeg var 25 år. Ved siden av jobben som proff, studerte jeg jus i fem år ved Universitetet i Madrid. Mangler bare et par eksamener før jeg kan kalle meg jurist, smiler Flaco.
– Du må ha fått med deg mange store øyblikk som fotballproff … ?
– Noen minner fra denne tida sitter sterkere i enn andre, men det er klart at kamper mot Barcelona og Real Madrid foran 90 000 tilskuere er noe du ikke glemmer. Interessen for profesjonell fotball er enorm i Spania, både fra supportere og ikke minst media.
Her er det muligheter!
– Det er ingen grunn til at vi skal stå med «lua i handa»; her er det gode muligheter!
Assistenttrener Morten Kristiansen var krystallklar i sin oppfatning da vi spurte han om hvordan han vurderer MFKs muligheter i kveldens kamp mot Rayo Vallecano. Vi fikk Morten i tale da han befant seg på flyplassen i Valencia på veg hjem til Molde etter å ha sett Rayo Vallecano mot Villa real (en by som ligger ca, en time reise fra Valencia) i den spanske serieåpningen. Rayo Vallecano vant 5-1 på bortebane og spilte meget bra, ifølge nøytrale observatører.
– Det er jo ikke noe dårlig lag vi møter, det er helt klart, men Rayo er ikke på nivå med Real Madrid og Barcelona. Skal jeg sammenligne Rayo med andre lag vi kjenner, vil jeg plassere det på nivå med Real Mallorca og CSKA Sofia.
– Framfor alt framstår Rayo som et homogent lag, fortsetter Morten, – selv om særlig Luis og Bolo, henholdsvis playmaker og midtspiss, har fine individuelle kvaliteter. Luis scoret to av målene mot Villareal og kom til Rayo fra Barcelona foran denne sesongen. Offensivt spiller Rayo 4-4-1-1, mens formasjonen defensivt minner om 4-1-4-1.
– Stor stemning på kampen i Villareal?
– Kjempestemning! Kampen gikk for fulle tribuner kl. 20.00 søndag kveld, og folk hadde pyntet seg til fest, hvilket det også ble – men mest for fansen til Rayo Vallecano, smiler Morten Kristiansen.
Gjensyn med sin spanske klubb
– Press Rayo Vallecano høyt oppe. Det er noe laget ikke er vant til. Rådet kommer fra MFKs tidligere Spania-proff Jan Berg. Han tror kombinasjonen av høyt press og at Rayo Vallecano er helt i starten på en ny ligasesong, kan gi MFK en god ledelse etter dagens møte.
– Molde har også fordel av å ha spilt mange E-cupkamper gjennom årene, i motsetning til Rayo Vallecano, mener MFKs store driblekonge fra 8O-tallet.
Berg så Moldes kamper mot Real Madrid og Real Mallorca i fjor, og ble spesielt imponert over innsatsen m0t Mallorca.
– Molde var både gode og heldige den gang.
I returmøtet nede i Madrids «fattigstrøk» venter en svært tøff kamp, på et stadion hvor de nærmeste tribunene er bare en meter fra banen og hvor det er et vanvittig trøkk, ifølge Jan Berg. Han vet hva han snakker om. Berg spilte for Rayo Vallecano i nesten to sesonger, før manglende lønnsutbetalinger gjorde at han valgte å reise hjem til Molde i 1991. I samme spanske klubb var også Flaco og Diego Maradonas bror Hugo.
Jan Berg kom til Madrid-klubben etter en sesong i Elche i spansk toppserie. Rayo Vallecano rykket ned og spilte i 2. divisjon det siste året Berg var i klubben. Selv gjorde han det sportslig meget godt i Madrid, der han ble omskolert til midtbanespiller etter å ha spilt spiss på Elche. Som hjemme i Norge var det en del motstandere som ble fintet opp «på tribunen».
Det vakte oppsikt for over 10 år siden at en skandinav markerte seg så sterkt i spansk toppliga. De fleste utlendingene kom fra Sør-Amerika eller øst-Europa.
– Jeg er glad for årene der nede. Det kunne gått bedre, men også verre, miler postmannen og bonden på Brakstad, seks mil øst for Molde. For han fikk tilbud fra flere spanske storklubber. Med en annen agent og et bedre støtteapparat i ryggen kunne karrieren nådd de helt store høyder. Både Atletico Madrid, Valencia og Osasuna var interessert i teknikkgiganten fra Molde.
– Hva er Rayo Vallecanos styrke?
– Laget er litt uspansk. Det er disiplinert og sterke mann mot mann, sier Berg. Ingen av dagens spillere i Rayo Vallecano var i stallen den gang Jan Berg spilte. Men har regner med å se flere kjente fjes likevel, blant annet hjelpetreneren som var i A-lagsstallen for 10 år siden – og folk i støtteapparatet.
Han spiller ikke selv fotball lenger, men er trener for Nessets A-lag.
Grunn til å være på vakt
Selv om Rayo Vallecano ikke er blant de mest kjente og største klubbene i Spania, er kveldens MFK-motstander likevel av et slikt kaliber at det er grunn til å være på vakt. I fjor havnet Rayo Vallecano på 8. plass i den spanske eliteserien etter å ha vært i tetskiktet store deler av sesongen.
Rayo Vallecano ble stiftet i 1924. Klubben hører hjemme i bydelen Valleeas. I motsetning til i London hvor klubbene har sine bydeler, henter klubbene i Madrid supportere fra hele byen, selv om altså bydelen Vallecas er Ray Vallecanos primærområde. Atletico Madrid og Real Madrid rekrutterer fra sentrale deler av Madrid.
Pluss/minus 15 000 tilskuere er tilstede på klubbens hjemmekamper. Stadionet til Rayo Vallecano er meget intimt. Snaut meter’n fra sidelinja befinner den første benkeraden med tilskuere seg. Slikt blir det stemning av! Rayo Valleeano kan ikke vise til hverken serie- eller cuptriumfer, og erfaringen fra spill i Europa er så godt som lik null. Stabilitet har heller ikke akkurat vært Rayo Vallecanos fremste kjennetegn, men på en eller annen måte har klubben likevel klart å plassere seg som en ikke ubetydelig kraft i det spanske fotballandskapet.
I følge Flaco hadde Rayo Vallecano en av sine sterkeste perioder på 1980-tallet. Blant de mest kjente spillerne som har iført seg RV-drakta er østerrikeren Toni Polster, meksikaneren Hugo Sanchez (var superstjerne i Real Madrid) og Hugo Maradona, broren til Diego.
Mot MFK har også dagens trener, Juan de la Cruz Ramos (inne i sin andre sesong i jobben), flere sterke spillere til disposisjon. En av disse er forsvareren Jorge Gilmar, en 28 år gammel brasilianer som har spilt for Sao Paulo, Cruzeiro og Real Zaragoza.
Noen smågutt er heller ikke tyske Gerhard Poschner, 30 år gammel midtbanespiller med en fortid i VfB Stuttgart, Borussia Dortmund og Venezia.
Helt på topp finner vi Bolo, spanjolen som scorer på bestil¬ling. Bolo har tidligere spilt for Atletieo Bilbao, Osasuna og Hercules CF.
Men den største stjernen av dem alle er utvilsomt Luis Cembranos, 28-åringen som kom til Rayo Vallecano fra Barcelona-klubben Espanol. Cembranos har også spilt for selveste FC Barcelona.
Her er sjefen i Rayo Vallecano
Rayo Valleeano er blant få profesjonelle fotballklubber med kvinnelig president. Maria Teresa Rivero Sanchez-Romate takket ja til president jobben i 1994. Og den som ga henne tilbudet var Jose Ma. Ruiz-Mateos, ektemannen som eier Rayo Valleeano.
Ruiz-Mateos er en meget rik forretningsmann, og han har hatt full styring i klub¬ben i mange år. Rayo Vallecano ble eget AS i 1992.
Og dette skiller klubben fra en del andre klubber i spansk toppfotball. F.eks. el’ både Barcelona og Real Madrid mer å sammenligne med foreninger styrt av medlemmene. En spansk klubb som ikke er medlems styrt er Atletico Madrid. Her er det den meget kontroversielle politikeren (bl.a. ordfører i Marbella) og forretningsmannen Jesus Gil som regjerer med hard og uberegnelig hånd.