Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Økonomi og rike onkler: Molde vs Rosenborg

/

At det er viktig med penger og ressurser i toppfotball er alle enige om. Og det ser ut til å være en ganske brei enighet om at det å pumpe millioner inn i fotballklubber ikke vil være bra for utviklingen på lang sikt. Men et spørsmål jeg har gått med lenge er hvorfor sponsorinntekter på 20 millioner fra lokalpatriotiske eiere er verre enn 20 millioner fra en lokalpatriotisk kjøpmann? Hvorfor er 20 millioner kroner fra Røkke og Gjelsten økonomisk doping, mens 20 millioner fra Ole Robert Reitan ikke er det?

For å skjønne dette er det greit at vi ser på noe grunnleggende fakta først. Molde Fotballklubb, eller Molde Fotball AS, er et aksjeselskap som eies av Røkke og Gjelsten. Rosenborg Ballklub er en idrettsforening som eies av medlemmene i foreningen. Dette er viktig i forhold til hva slags muligheter pengesterke lokalpatrioter har for å forbinde navnet sitt med fotballklubben.

okonomi-rbk-mfk

Det neste vi kan se på er de ulike behovene sponsorene til de to klubbene har. Reitan og Rema 1000 lever av å få nordmenn til å tro at de er norges billigste dagligvarebutikk. De ønsker å få fram dette budskapet, og sin egen logo, med et mål om at flere skal handle hos dem. Draktsponsor, perfekt. Røkke og Gjelsten. Ja, hva gjør de egentlig? Begge er dyktige investorer, der Gjelsten har rettet seg mot eiendom, mens Røkke jobber mest med industri. Men hva slags effekt skulle de ha av å ha logoen til TRG Holding eller Gjelsten Holding på Molde-drakta? Både som eiere og drivende dyktige forretningsfolk vet de at det er bedre å la Molde Fotballklubb selge denne reklameplassen til andre. Men ved å tilføre 15-20 millioner til Molde Fotballklubb får Røkke og Gjelsten likevel den sponsoreffekten de er på jakt etter. Omdømme.

Vi må heller ikke glemme medias rolle oppi alt dette. Rosenborg har vært norges største fotballklubb i en årrekke, og mediene vet at om de vekker RBK-tilhengernes interesse vil det bety flere solgte aviser og klikk på nettsaken. At Rosenborg-supportere over tiår har blitt hjernevasket til å tro at Molde Fotballklubb holdes kunstig i live, mens deres egen klubb har flommet over av billettinntekter må nok media ta en del av skylda for.

Sponsing er og vil være en viktig del av fotballindustrien. Det at noen er villig til å betale penger for å knytte navnet sitt eller logoen sin til en fotballklubb gir betydelige inntekter til klubbene, og gjør også at klubbene har mer å tjene på en stor supporterskare enn bare billett- og draktsalg.Det burde faktisk være noe som kom oss supportere til gode også.

Til slutt så er det greit at alle blir minnet på at Rosenborg i 2013 hadde et budsjett på 195 mill, mens Molde hadde 99 millioner. Rosenborg hadde ca 75 millioner i sponsorinntekter. Da må vi nesten ta det som et kompliment når de sutrer.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

7 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This div height required for enabling the sticky sidebar